Spišský hrad sprístupnia už tento víkend, slávnostne ho však otvoria o týždeň

27.04.2006 Levoča

Spišský hrad 27. apríla (TASR) - Spišský hrad, ktorý patrí k najnavštevovanejším na Slovensku, sprístupnia verejnosti počas nadchádzajúceho víkendu, i keď sl...
Spišský hrad 27. apríla (TASR) - Spišský hrad, ktorý patrí k najnavštevovanejším na Slovensku, sprístupnia verejnosti počas nadchádzajúceho víkendu, i keď slávnostné otvorenie pripravuje Spišské múzeum v Levoči o týždeň neskôr (6. -7. mája).

O novinkách a sprievodných programoch informovali dnes pracovníci múzea na tlačovej besede. Historička umenia Dáša Uharčeková-Pavúková spresnila, že záujem verejnosti o Spišský hrad v ostatných rokoch narastá. Kým v roku 2000 privítali takmer 102 tisíc návštevníkov, vlani to bolo vyše 143 tisíc, a to napriek tomu, že viac ako mesiac využívali hrad filmári.
Nárast návštevnosti očakávajú aj počas tohtoročnej sezóny. Vstupné sa v porovnaní s vlaňajškom nezvýšilo. Pre rodiny s deťmi a väčšie kolektívy opäť pripravili zľavnené vstupenky. Atraktívnosť prehliadky zvýšia viaceré sprievodné podujatia. Počas slávnostného otvorenia sa 6. mája predstavia skupiny historického šermu a sokoliari. Večer bude patriť koncertu Zuzany Mojžišovej. Nedeľa 7. mája sa začne o 09. hodine sv. omšou v hradnej kaplnke sv. Alžbety. Pripravené sú prechádzky storočiami, dobývanie hradnej brány a výstava fotografií Krajina hôr a hradov v nových výstavných priestoroch. Obnovili expozíciu zbraní a archeológie.
V nedeľu 7. mája v spolupráci so Spišským salašom pripravuje Spišské múzeum gurmánske podujatie Gruľove šmaky. Variť a ochutnávať sa budú takmer zabudnuté jedlá zo zemiakov a múky, džatky či kuľaša.
 

Vyberte región